Légzésvédelem újragondolva – hőkamera a légzőben

A 3M „Scott” Sight egy maszkba épített hőképrendszer. A hőképalkotó kamera vezeték nélkül továbbítja a 160×120 pixel méretű képet, másodpercenként 9 képkocka sebességgel. A maszkba épített kijelző automatikus fénybeálló, végtelen fókuszú lencséje a környezeti akadályozástól mentes, így segíti a tiszta látómező fenntartását. A Scott Sight legalább négy órás akkumulátoridővel, maximum vagy környezeti hőmérsékleti beállításokkal és négy felhasználói interfész opcióval rendelkezik. A kamerarendszer az AV 3000 HT pozitív nyomású arcmaszk tartozéka. A maszkon belüli kijelző jellemzői: ▪ felbontása 428×240 pixel, ▪ állítható látószög (vertikális), ▪ a kijelző tájékoztat a célterület hőmérsékletéről (Celsius v. Fahrenheit), az akkumulátorok állapotáról, ▪ védettség szint: IP 66, ▪ akkumulátorok/elemek 2×AAA. A hőképalkotó készülék jellemzői: ▪ külső borítása hőálló szilikon, ▪ a lencsefedél – germánium ablak, ▪ felbontás 160×120 pixel, ▪ látómező: 50 fok, ▪ frissítés gyakorisága 9 Hz, ▪ színezés: a látómező legforróbb 1%-a, ▪ védettség: IP 67 ATEX minősítéssel, ▪ üzemidő 4 óra, ▪ akkumulátorok/elemek 3×AAA. A két egységre együttesen 2 év teljeskörű garancia biztosított

Az eszköz lehető legnagyobb előnye abban rejlik, hogy amikor nincs jelen a bevetést irányító a kézi hőkamerájával, akkor is biztonságban vannak a beavatkozók, mert baj esetén a hőképalkotó rendszer biztosítja a visszavonulás lehetőségét: markánsan látszik a hideg tömlő képe, kirajzolva a visszavonulás útját. Szerencsésnek tartanám ezért a meglévő légzőbázis állományt a Scott Sight alkalmazásával úgy kalibrálni, hogy elsősorban a sugárvezetők kapjanak ilyen eszközöt, következő lépésben pedig a tűzoltásvezetőt is ellátni ugyanezen képességgel.

Szerző: Jambrik Rudolf

Híreink

Maradjon naprakész legfrissebb információinkal

TASER történelem

Jack Cover, a NASA kutatója 1969-ben kezdte meg a TASER (tézer) kifejlesztését, 1974-re elkészítette az első készüléket, amelyet Thomas A Swift Elektronic Riflének, vagyis TASER-nek nevezett el. Először lőfegyvernek minősítették, hiszen lőporral működött „az erőszak biztonságosabb használatának a polgárok és a bűnüldözés számára” megalkotott készülék.

Légzésvédelem újragondolva – hőkamera a légzőben

Az elmúlt 40 év jelentős változásokat hozott a tűzoltás történetében. Szerzőnk a széles eszköztárból a légzésvédelmi eszközöket emeli ki, mivel a tűzoltó számára ez az egyik legfontosabb életvédelmi munkaeszköz, és mára ez is egy komplett, intelligens rendszer lett. Már 1990 óta kézi hőkamerákkal dolgozunk, hogy átlássunk a sűrű, vastag füstön, a termikus képalkotó technológia fejlődése azonban a fizikai méretek csökkenésének köszönhetően egészen újszerű és hatékony alkalmazási lehetőségek.

Sisak kamerák különleges bevetésre

A MOHOC cég hitvallása, hogy a világ legkeményebb háborús harcosai megérdemlik a küldetésükhöz méltó felszerelést. A cég vezetőinek véleménye szerint mindazt, amit csinálnak, kifejezetten a kezelő szem előtt tartásával tervezik, fejlesztik és gyártják. Valamennyi termékük NATO/NSN kódolású, és célja a speciális üzemeltetők szituációs tudatosságának növelése a lehető legszigorúbb körülmények között.

SIOEN

A SIOEN gyár alapvetően nagy ellenállóképességű, magas minőségű műszaki textíliák gyártója és fejlesztője. Termékskálája egyedülálló az Európai Unióban. A késnek is ellenálló ponyvájuk a geomembránnal szőtt geotextília (ún. pvc-interpolimer) világszabadalom.  Savak, lúgok, olajok ellen nyújt védelmet, mindezek mellett UV és hőmérsékletálló is. 

5.11 kezdet

Sokan nem tudják, de az 5.11 Tactical eredetileg hegymászó felszereléseket gyártott. Az 1930-as években a Yosemite-ben új szubkultúra született, a szabadidős hegymászás szerelmesei Amerika minden tájáról érkeztek, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. Ez adta az ötletet Royal Robbins hegymászónak. Céget alapított, hogy minőségi felszereléseket adjon el ezeknek a hegymászóknak. A Royal Robbins Outdoor Accessories nevet adta neki.

FOGMAKER® Szabadalmaztatott nagynyomású tűzoltó technológia.

A Svéd Fogmaker International AB által gyártott FOGMAKER® automata tűzoltó berendezés minden típusú motor és zárt térbe a tökéletes védelmi megoldás. A FOGMAKER™ egy olyan innovatív vízbázisú tűzoltó rendszer, ami 3mp alatt nem csak eloltja a tüzet, hanem 10mp-en belül vissza hűti környezetét öngyulladási érték alá.